kontentkonijn.be
Kan je een konijn in huis houden?

Kan je een konijn in huis houden?


Heb je er de ruimte voor, dan kan het heel leuk zijn om binnenhuiskonijnen te hebben. Het is de beste en gemakkelijkste manier om een band met ze op te bouwen. Ze kunenn je overal volgen en komen ‘s avonds om aaitjes vragen wanneer je in de zetel ligt.


Dus; wat heb je nodig om een veilig en plezant verblijf te maken in huis voor je konijnen?

01.

Een kooi is niet genoeg

Alle konijnen hebben een veilige plek nodig. Maar standaard konijnenhokken zijn vaak véél te klein. Een konijn moet kunnen rennen en springen, ook als jij niet thuis bent.


Best voorzie je dus een aparte ruimte of een hoekje dat enkel van hen is, dat je afzet met een panelenren of puppyren. Hier zet je hun toilet, schuilhuisjes en speelgoed. De eerste dagen is een ren altijd nodig, zoadat ze rustig kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving en kunnen starten met zindelijkheidstraining. Na enkele dagen kan je geleidelijk aan meerdere delen van je woning toegankelijk maken voor hen, op voorwaarde dat het veilig is. Uiteindelijk kan je ze zo leren om volledig los te lopen in huis. Kies je er toch voor om hen ‘s nachts in een ren te zetten, hou er dan rekening mee dat een koppel konijnen van gemiddelde grootte een verblijf nodig heeft met 6m² loopruimte. Dat wil zeggen: plaats voor een toilet en een schuilhuisje plus 6m² loopruimte.


Hou er ook binnen rekening mee dat konijnen slecht tegen temperatuurschommelingen kunnen. Plaats hun verblijf dus niet naast de verwarming of achter een raam waar de zon op schijnt. En ook lawaai of vreemde geuren kunnen stress veroorzaken bij konijnen. Zoek dus een plekje weg van de televisie of stereo en niet te dicht bij de keuken.


Dus, wat heb je dan exact nodig voor een goed konijnenverblijf in huis?

  1. Schuilhuisjes: konijnen zijn prooidieren en verstoppen zich graag om zich veilig te voelen. Een goed schuilhuis is niet te klein, zodat je konijn er comfortabl in kan zitten en heeft meerdere uitgangen, zodat je konijn zich niet gevangen voelt en altijd de optie heeft om te vluchten. Voorzie evenveel schuilhuisjes als konijnen.
  2. Toiletbak met hooiruif: konijnen zijn zindelijke dieren en doen hun behoefte graag op één plaats, in een hoek, terwijl ze hooi eten. Door een toiletbak te kopen met hooiruif blijft je hooi langer proper. Alles over zindelijkheidstraining vind je hier.
  3. Drinkbak: konijnen drinkel veel liever uit een kom dan uit een fles. Het is ook gemakkelijker om veel water in één keer te drinken. En dat is belangrijk als je weet dat een gemiddeld konijn 50 tot 100ml per kilogram lichaamsgewicht per dag drinkt. Dat is even veel als een kleine hond! Een goede drinkbak is stevig en plat, zodat konijnen hem niet kunnen omgooien.
  4. Tapijt: veel konijnen die binnen in huis wonen krijgen nogal eens last van pododermatitis, of ontstoken hakken. Dat kan komen doordat de grond te glad is en ze geen grip hebben, zoals op tegels, of dat de grond te hard is. Konijnen hebben geen kussentjes zoals honden en katten en hebben dus een zachte ondergrond nodig. Met een tapijt in hun verblijf of in je woonkamer doe je hen dus een groot plezier!
  5. Speelgoed: zoals een tunnel, een graafbak of een snackbal. Een konijn dat zich verveelt, gaat slopen. Ze gaan op zoek naar iets om mee te spelen en dat is vaak je tapijten, behang of plinten. Om dit te voorkomen kan je speelgoed voorzien om hen mentaal uit te dagen en aan hun natuurlijke behoeftes te voldoen. Lees meer over verrijking hier.



02.

Maak de ruimte konijnenproef

Konijnen knagen graag. Hun tanden groeien elke week zo'n 2mm, dus het is niet verwonderlijk dat ze hun tanden regelmatig ergens in willen zetten om die af te slijten. Beveilig je ruimte dus op verschillende plaatsen:

  1. Plinten: zeker houten plinten met een hoek van 90°C zijn heel aantrekkelijk voor konijnen om hun tanden aan af te slijten. Je kan je plinten beschermen door er doorzichtige tape over te plakken.
  2. Onder de zetel: is voor veel konijnen een favoriet plekje omdat het lekker beschut is met meerdere vluchtwegen. Maar voor je het weet zitten ze in de onderkant van je sofa. Ontzeg hen dus die toegang door gebruik te maken van plinten of NFC-grids, afhankelijk van de hoogte van je zetel.
  3. Kabels en opladers: zijn voor konijnen niet meer dan boomwortels die in de weg zitten bij het graven van hun burcht. Ze zetten er dus snel hun tanden in zonder enige twijfel. Bescherm je opladers door hen altijd buiten bereik van je konijnen te leggen of investeer in een kabel van roestvrij staal. Andere kabels, zoals die van je televisie of een lamp, kan je beschermen met een kabelgoot of wachtbuis. Je wil zeker niet dat je konijnen een elektrische schok krijgen van deze apparaten.
  4. Planten zet je beter op de kast of op een plantenstandaard.


De belangrijkste stap om te voorkomen dat je konijnen aan je interieur gaan knagen heb je nu gezet. Maar wat doe je als ze het dan toch doen? Konijnen zijn heel niewsgierige en vaak ondeugende dieren en zullen altijd wel een manier vinden om ergens aan te knagen. Maar wat je ook doet; straf nooit. Konijnen begrijpen niet wat ze fout doen, aangezien dit voor hen heel natuurlijk gedrag is en het zal jullie band beschadigen.


Wat doe je dan wel? Zorg dat er genoeg materiaal in huis is waar ze wél aan mogen knagen en dat ze mogen slopen. Meer informatie over verrijking vind je hier.

03.

Maak komaf met geur en haar

Het meest vervelende aan konijnen in huis houden is de geur. En niet de geur van konijnen zelf. Want in tegenstelling tot honden hebben konijnen geen eigen geur. Het is eerder de geur van hun urine en van hooi.


Om de geur van urine te beperken kan je beginnen met een goede bodembedekker te gebruiken, zoals een absorberende strokorrel. En om het hooi mooi op één plaats te houden kan je gebruik maken van een kattenhuis, een soort kast waar je de toiletbak in kan zetten die de rotzooi en geur binnen houdt maar waar je konijn wel gemakkelijk toegang toe heeft.


Konijnen gaan normaal gezien twee keer per jaar door de rui, waarbij ze hun wintervacht omruilen voor een zomervacht en andersom. Maar omdat binnenkonijnen die verandering in buitentemperatuur niet voelen, ruiven zij vaak het hele jaar door. Een handig apparaat om die haren uit de lucht te halen, is een luchtreiniger. Die maakt komaf met rondvliegende haren én vervelende geurtjes.