kontentkonijn.be
Hoe maak je een konijn tam?

Hoe maak je een konijn tam?


Alle konijnen die als huisdier gehouden worden zijn per definitie 'tam'. Ze verschillen sterk van de wilde konijnen die je bij ons in het wild kan vinden. 


Maar konijnen zijn prooidieren. Dat betekent dat ze van nature geen knuffeldieren zijn. 


Dus hoe kan je toch een band opbouwen met je nieuwe huisgenoten?

01.

Geef hen ruimte

Het is voor konijnen heel belangrijk om een veilige thuisbasis te hebben. Een plek van hen, waar ze zich kunnen terugtrekken en zich helemaal veilig voelen. 


Zet hun verblijf dus op een rustige plaats in je huis of tuin. Niet naast de televisie of in de buurt van de hond van de buren.


De eerste dagen kan je dan best je konijnen de tijd en ruimte geven om te wennen aan hun nieuwe omgeving. Nieuwe geluiden en geuren kunnen heel beangstigend zijn voor konijnen, en al zeker die nieuwe handen die hen steeds willen aanraken.


Laat hen dus de eerste dagen gewoon met rust. Totdat je merkt dat ze zelf beginnen ontdekken en interesse beginnen tonen in wat er zich afspeelt buiten hun verblijf.

02.

Heb geduld

Wanneer ze de tijd hebben gehad om te wennen aan hun nieuwe omgeving, kan je rustig jezelf beginnen introduceren. Maar, heb geduld. Forceer niets. Je konijnen bepalen het tempo.


Begin met gewoon aanwezig te zijn in hun buurt. Ga op de grond zitten naast hun verblijf, maar geef hen geen aandacht. Lees een boek, of kijk een serie. Het enige belangrijke in deze fase is gewoon dat je in de buurt bent.


Wanneer ze interesse beginnen te tonen in jouw aanwezigheid kan je van plaats veranderen. Dit kan een paar uur duren of een paar dagen. Elk konijn is anders. Ga in hun verblijf, op de grond zitten en geef hen opnieuw geen aandacht. Laat hen naar jou toe komen.

03.

Wees voorspelbaar

Beginnen ze je aandacht te geven of komen ze zelfs al snuffelen? Super!


Maar probeer je enthousiasme voor jezelf te houden. Konijnen zijn altijd heel erg op hun hoede en verschieten wanneer jij een onverwachte beweging maakt. Wees dus voorspelbaar. 


Houd je handen nog even voor jezelf. Je konijnen zijn waarschijnlijk nog niet honderd procent zeker dat ze je kunnen vertrouwen.

04.

Gebruik eten

Uiteindelijk gaat de liefde van een konijn ook door de maag. Maak dus gebruik van iets lekkers om hen er van te overtuigen dat je te vertrouwen bent.


Dat kan met hun favoriete snoepje of gewoon met wat korrels. Daar kan je vaak wat meer van geven dan van een snoepje dat maar beperkt gegeven mag worden door de hoeveelheid suikers dat het bevat.


Daarmee ga je hen belonen voor elke vorm van positief gedrag.

  • Komen ze naar je toe? Belonen.
  • Raken ze je aan? Belonen.
  • Zijn ze je aan het besnuffelen? Belonen.


Een belangrijk aandachtspunt daarbij is dat je enkel wil inzetten op positieve ervaringen. Hebben je konijnen er zichtbaar geen zin in om jou in hun buurt te hebben? Ga dan een stap terug. 

05.

Kweek een routine

Herhaal de laatste stap regelmatig. Geef hen elke avond eten uit jouw hand of maak er een gezellig momentje van voor je gaat slapen. Konijnen houden van voorspelbaarheid en routine.


Stilaan kan je zo de vertrouwensband verder opbouwen. Je kan hen leren om te komen wanneer je roept, om op de zetel te springen op commando of zelfs om trucjes te doen.


Samen spelen versterkt je band met je konijnen. Dat kan door gebruik te maken van intelligentiespeelgoed of door hen trucs te leren via clickertraining.

Wat doe je beter niet?

Ik kan je duizend en één tips geven om een band op te bouwen met je konijn, maar die kunnen alleen maar werken als je ook weet wat je beter niet doet.


  1. Til je konijnen niet op zonder reden. Soms zien konijnen er gewoon zo schattig uit dat je hen wil optillen en knuffelen. Maar probeer dat nooit te doen. De enige reden waarom konijnen met hun poten van de grond komen in het wild is wanneer ze gegrepen worden door een prooidier. Als de grond vanonder hun poten uit verdwijnt, voelen ze een doodsangt. Zo'n negatieve ervaring kan jullie band erg beschadigen.
  2. Leg je konijnen nooit op hun rug. Dat sluit een beetje aan bij punt 1, maar gaat net nog een stapje verder. Wanneer konijnen op hun rug gelegd worden, komen ze in een toestand die we tonische immobiliteit noemen. Het dier verstijft volledig en lijkt in een vorm van trance te verkeren. Het is een soort van overlevingstechniek om een roofdier te doen geloven dat het konijn al dood is, zodat het zijn grip loslaat en het konijn toch nog kan ontsnappen. Zo'n toestand gaat ook gepaard met doodsangsten.
  3. Straf nooit. Ook konijnen kunnen kattenkwaad uithalen en knagen al eens graag aan de plinten of graven net op die ene plek waar dat niet mag. Da's niet leuk voor jou, maar straf je konijnen nooit. Geef geen tik, gebruik geen plantenspuit of zet ze niet in 'air jail'. Ze begrijpen niet wat ze fout doen, want vaak is het net heel natuurlijk gedrag voor hen. Het enige wat ze uit zo'n 'straf' gaan leren is dat jij opeens niet meer te vertouwen bent.