Toilettraining bij konijnen heeft tal van voordelen. Het maakt het mogelijk om je konijnen vrij te laten rondlopen zonder dat jij je zorgen moet maken over de opkuis, de geur van hun urine is veel minder sterk als je een goede toiletvulling gebruikt en het is gemakkelijker om te controleren of de keutels van je konijnen er gezond uit zien.
Konijnen kiezen van nature meestal één plaats uit om hun behoefte te doen. Het is dus niet zo moeilijk om hen te leren op een toiletbak te gaan.
Elk konijn is anders. Sommigen zijn er heel snel mee weg en hebben amper een dag nodig, terwijl anderen wat extra aanmoediging nodig hebben. Doorgaans zou ik minstens één week toilettraining inplannen voor een nieuw konijn.
Hoe snel een konijn zindelijk wordt is afhankelijk van verschillende factoren:
Toilettraining bij konijnen kan vaak staan of vallen bij de toiletbak die je gebruikt. Een goede toiletbak is groot genoeg, zodat alle konijnen samen in de toiletbak passen en volledig om hun as kunnen draaien wanneer ze er in zitten. Heb je dus een grotere groep konijnen of zijn je konijnen zelf eerder een groot ras, zet dan meerdere toiletbakken. Gebruik niet de driehoekige toiletten die doorgaans verkocht worden als konijnentoilet, die zijn veel te klein. Zoek eerder naar een toiletbak voor katten, zonder overkapping (zoals deze of deze). Let er wel op dat de rand niet te hoog is, zodat je konijnen er gemakkelijk in kunnen stappen, maar ook niet te laag. Dan zouden ze wel eens over de rand kunnen plassen.
Een goede bodembedekker om te gebruiken in het toilet van je konijnen houdt geur vast, is vochtabsorberend en is zacht onder hun pootjes. Konijnen hebben heel gevoelige poten en krijgen snel last van pododermatitis of zere hakken wanneer de ondergrond te nat of te ruw is.
Mijn favoriete toiletvullingen:
Gebruik nooit kattenbakkorrels op basis van kalk. Wanneer je konijn dat opeet klontert het samen in de maag en kan het een verstopping veroorzaken, wat dodelijk kan zijn voor een konijn.
Konijnen eten en keutelen graag op dezelfde plaats. Hang daarom een hooiruif boven het toilet van je konijnen. Zo blijft het hooi langer proper dan dat je het gewoon in de toiletbak zou leggen en gaat er minder hooi verloren.
Een goede hooiruif is groot genoeg, zodat er evenveel hooi in past als je konijn groot is. Konijnen eten elke dag hun eigen omvang aan hooi, verspreid over verschillende kleine maaltijden. Zorg er dus ook voor dat ze er gemakkelijk aan kunnen. De spijlen van de hooiruif mogen niet te dicht bij elkaar staan. Hun snuit zou er tussen moeten kunnen passen.
Als je konijnen binnen in huis hebt is de kans groot dat je vroeg of laat overal hooi vindt. Het is zoals naar het strand gaan; je vindt nog weken lang overal zand. Een manier om het hooi een beetje in toom te houden, is door een hooizak te gebruiken.
Er bestaan ook 3-in-1-toiletbakken voor konijnen. Daarbij heb je een toiletbak met vaste hooiruif én drinkbak. Je moet dus niet op zoek naar een manier om je hooiruif stevig te bevestigen en je konijnen krijgen niet meer de kans om hun drinkbak om te gooien.
Niet om te straffen, laat dat duidelijk zijn. Straf een konijn nooit. Ze begrijpen het toch niet. En al helemaal niet als het gewoon natuurlijk gedrag voor hen is.
Waar je een plantenspuit wél voor gebruikt tijdens de toilettraining, is om alles schoon te houden. Hoe minder ontlasting er buiten de toiletbak ligt, hoe sneller je konijnen zullen begrijpen waar ze wél mogen plassen en keutelen.
Vul de plantenspuit voor de helft met schoonmaakazijn en vul aan met water. Azijn neutraliseert de geur van urine. Elke keer er een plasje of keutel naast de toiletbak valt, ruim je het op met een doekje (dat je daarna in de toiletbak legt). De plaats buiten de toiletbak maak je dan schoon met de plantenspuit met het azijnmengsel.
Als je de geur van azijn niet zo fijn vindt, dan kan je altijd een urinegeurverwijderaar gebruiken.
Het kan gebeuren dat je alle stappen perfect volgens het boekje hebt gevolgd, maar toch lukt het maar niet om je konijn zindelijk te krijgen. Een heel frustrerend gevoel. Er zijn verschillende mogelijke redenen waarom een konijn onzindelijk blijft of wordt:
Heb je al alle stappen overlopen en verschillende tips geprobeerd, maar wil de zindelijkheidstraining maar niet aanslaan? Mogelijks is er een onderliggend probleem. Neem vrijblijvend contact op en dan kijken we samen hoe ik jou kan helpen.
© Kontent Konijn 2024
Bolk 139, 2350 Vosselaar
BE1001.325.852