kontentkonijn.be
Koppelvakantie

Een koppelvakantie voor je konijnen

Het welzijn van het konijn op de eerste plaats


We vinden het belangrijk om een sterke band te creëren tussen jouw konijnen die gebaseerd is op onderling vertrouwen. We zullen daarom nooit koppeltechnieken gebruiken die gebaseerd zijn op stress of verplichting.

All-in



Een ruim verblijf, onbeperkt vers water en hooi, de groenten die ze thuis ook gewoon zijn, kruiden die hun zintuigen extra stimuleren of kalmeren en speelgoed waar zij behoefte aan hebben; wij voorzien het allemaal. Het enige wat jij als baasje voorziet zijn hun brokken.

Begeleiding door een gedragstherapeut


Konijnen communiceren heel subtiel via hun lichaamstaal. Die signalen interpreteren vraagt veel kennis en ervaring. Stien heeft daarom meerdere opleidingen gevolgd als konijnendeskundige en konijnengedragstherapeut bij Edupet.

Voordelen van een koppelvakantie

Een onbekende omgeving voor alle konijnen. Konijnen zijn territoriale dieren en zullen hun omgeving altijd actief beschermen tegen indringers en nieuwkomers. Door te koppelen op neutraal terrein valt deze drang weg en stellen de konijnen zich minder agressief op.

Geen stress voor jou als baasje. Konijnen koppelen kan heel stresserend zijn. Het is belangrijk dat je zelf zo kalm mogelijk blijft, want konijnen zijn heel gevoelig voor stress. Hoe onrustiger jij bent, hoe wantrouwiger zij zijn ten opzichte van elkaar. Als je het moeilijk vind om zelf rustig te blijven tijdens de koppeling, is een koppelvakantie een mooie oplossing.

Tijd om hun verblijf schoon te maken. Konijnen worden altijd op neutraal terrein gekoppeld. Wanneer ze daarna weer verhuizen naar hun vaste verblijf kan dit een nieuwe dominantiestrijd triggeren. Om dat te voorkomen is het belangrijk om het verblijf geurvrij te maken met azijn, alles wat niet schoongemaakt kan worden te vervangen en de inrichting aan te passen. Wanneer je konijnen op koppelvakantie zijn heb jij tijd om hiervoor te zorgen.

Je konijnen zijn minstens 6 weken geleden gecastreerd


Bij een koppeling is het belangrijk dat de hormonen een zo klein mogelijke rol spelen. Daarom wachten we liefst tot 6 weken na de castratie.


Heb je een ram en een voedster? Dan moet minstens de ram gecastreerd zijn voor een koppeling. Bij konijnen van hetzelfde geslacht worden best alle konijnen gecastreerd om de slaagkansen zo groot mogelijk te maken.

Alle konijnen zijn gevaccineerd



Als konijnenmama vind ik het heel belangrijk om alle risico's op het verspreiden van ziektes zo klein mogelijk te houden. Als je konijnen in het afgelopen jaar dus niet gevaccineerd zijn, vraag ik om minstens 2 weken voor de koppelvakantie langs de dierenarts te gaan.


Neem ook zeker hun paspoort mee naar de koppelvakantie.

Alle konijnen zijn gezond verklaard


Wil je je konijnen graag laten herkoppelen omdat ze hebben gevochten? Dan vind ik het belangrijk dat een konijnkundig dierenarts heeft vastgesteld dat alle konijnen gezond zijn. Zieke of zwakke konijnen hebben namelijk een grotere drang om zichzelf te beschermen en zullen sneller agressief reageren op andere konijnen. Maar ook gezonde konijnen kunnen een zwak konijn aanvallen om zichzelf te beschermen.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een koppelvakantie?

Een koppelvakantie kost 30 euro per dag. Om ervoor te zorgen dat ze een goede, stabiele vertrouwensband kunnen opbouwen duurt een vakantie altijd minstens 3 dagen. Een verlenging gebeurt altijd in overleg.

Waar gaan de vakanties door?

Koppelvakanties gaan door in Vosselaar. Je brengt je konijnen en komt ze weer ophalen op een tijdstip dat we samen afspreken.



Ik heb maar één konijn. Kan ik bij jou een tweede adopteren?

Kontent Konijn is geen opvang. Je kan bij ons dus niet terecht voor adopties. Maar we zoeken met veel plezier mee naar een maatje voor jou konijn. Neem eens een kijkje bij Opvang Knaagje, een gespecialiseerde konijnenopvang bij ons in de buurt. Voorafgaand aan een koppelvakantie kan er ook een speeddate met meerdere konijnen geregeld worden.

Kan ik ook een groep laten koppelen?

Of een groepskoppeling kan slagen hangt altijd af van de verdeling van geslachten en de persoonlijkheden van de konijnen. Meerdere dominante rammen gaat zelden goed. Neem daarom eerst contact op om je situatie te bespreken.

Wat na de koppelvakantie?

Je krijgt video's van de koppeling mee naar huis met uitleg waar je op moet letten. Het is best dat je de dag van de thuiskomst vrij houdt om bij hen te blijven. We blijven in contact staan via Whatsapp als jij nog vragen of bezorgdheden hebt.

Mijn konijnen hebben gevochten. Komt dit nog goed?

Als je konijnen altijd goede vrienden zijn geweest en plots beginnen vechten, dan gaan we eerst op zoek naar de  oorzaak. Gaan je konijnen door de puberteit? Is er één van hen ziek? Is er iets verandert in hun leefomgeving? 2 gecastreerde rammen of voedsters samen die in de puberteit zitten loopt zelden goed af. Maar bij een gecastreerde ram en voedster komt het vaak wel goed.

Loena & Lowie

Loena en Lowie konden het niet eens worden wie de baas mocht zijn. Na de castratie van Loena deden hun baasjes zelf een poging om hen te koppelen, maar dat bezorgden hen té veel stress.


De twee hangoren kwamen voor drie dagen op koppelvakantie en zijn sindsdien onafscheidelijk. Lowie mag nu de baas zijn. Hun baasje is ongelooflijk gelukkig dat ze weer samen vrij in huis kunnen rondlopen.

Boek je koppelvakantie

Koppelvakanties gaan altijd tijdens het weekend door. Je kan de kalender raadplegen om te weten te komen wanneer er nog plaats vrij is. Interesse in een bepaalde datum? Laat het weten via mail 👇