kontentkonijn.be
Hoe maak je een veilig buitenverblijf voor konijnen?

Hoe maak je een veilig buitenverblijf voor konijnen?



Als je je konijnen binnen niet de ruimte kan geven die ze nodig hebben of je wil geen losloopkonijnen in huis, dan kan je konijnen ook perfect buiten houden. Zorg dat ze een nachtverblijf ter beschikking hebben én dat ze een ruime ren hebben om te lopen en springen.

01.

Een hok is niet genoeg

Er zijn verschillende vormen en maten konijnenhokken te koop, maar zo goed als allemaal zijn ze te klein als volledig verblijf. Een hok is een goede plaats voor een konijn om zich even terug te trekken, een plaats om te rusten waar ze zich veilig voelen. Zie het als een slaapkamer. Maar het is nooit genoeg om 24 op 7 in te verblijven. 


Zorg dus dat ze een ruime ren hebben om te lopen en springen. De omheining moet dus zeker hoog genoeg zijn dat ze hoge sprongen kunnen maken zonder uit de ren te kunnen springen. Het is ook gemakkelijk als je er zelf in kan rechtstaan. Overweeg dus ook eens een volière als konijnenverblijf of tover (een deel van) je tuinhuis om.


Of bouw gewoon je eigen konijnenverblijf! Voor 2 dwergkonijnen is het absolute minimum 5m² en voor 2 grote konijnen reken je best op een oppervlakte van 10 m². Een paar dingen om rekening mee te houden:

  1. Konijnen zijn gravers. Het is een instinct dat je nooit kan afleren. Zorg er dus voor dat ze het veilig kunnen doen zonder te kunnen ontsnappen. Graaf de omheining in tot een meter diep en als het mogelijk is, graaf dan de hele oppervlakte van het verblijf onder met martergaas. Gebruik martergaas of konijnendraad nooit als directe bodem. Je konijnen kunnen zich er flink aan bezeren!
  2. Je wil je konijnen binnen houden maar ook mogelijke indringers, zoals katten, marters of vossen, buiten houden. Gebruik daarvoor martergaas van minstens 1,5mm dik en met een maximale maasgrootte van 4x4cm.
  3. Gebruik onbehandeld hout. Konijnen gaan ongetwijfeld hun tanden eens in de constructie zetten. Vernis of verf op oliebasis kan hen ziek maken. Verf de binnenkant dan ook nooit. De buitenkant kan je altijd een kleurtje geven met verf op waterbasis.
  4. Zorg voor een aflopend dak met een uitstekende rand. In België kennen we een groot aantal regendagen op een jaar. Laat je konijnen dus niet in de regen staan. Want ook een konijn kan een verkoudheid krijgen!
  5. Zorg voor een volledig winddicht nachtverblijf. Daarvoor kan je een kant en klaar hok gebruiken, maar vaak hebben die ook enkele openingen met draad. Die kan je dichtmaken met wat hout of plexiglas. Konijnen kunnen goed tegen koude, maar helemaal niet tegen tocht.
  6. Ook in een buitenverblijf hebben konijnen schuilplaatsen en speelgoed nodig. Je kan bijvoorbeeld een afvoerbuis ingraven om een tunnelsysteem na te bootsen of je kan een paar eetbare struiken net buiten de ren planten, zodat die op termijn door het gaas heen groeien. Pinterest staat vol met leuke ideeën!



02.

Hou je konijnen koel in de zomer

Konijnen kunnen heel slecht tegen warmte. Ze krijgen het al moeilijk bij een temperatuur vanaf 24°C. De enige manier waarop ze kunnen afkoelen is via hun oren. Ze kunnen zelfs niet zweten! Neem op dagen met hoge temperaturen dus de nodige maatregelen voor buitenkonijnen.


  1. Zet het verblijf in de schaduw. Zeker als je gebruik maakt van een standaard konijnenhok als nachtverblijf. Wanneer daar de zon op schijnt kan het al snel 40°C worden binnen. Laat de deur dus altijd open zodat ze zelf de keuze hebben of ze er in willen of niet. Je kan altijd een wit laken gebruiken om over hun verblijf te spannen als schaduwdoek om de brandende zon tegen te houden. Gebruik zeker geen zwart deken, dat trekt de zon net aan.
  2. Ververs hun water meerdere keren per dag. Op warme dagen gaan ook konijnen meer drinken. Geef hen dus regelmatig lekker fris water. Geef geen ijskoud water of voeg geen ijsblokjes toe aan hun drinkkom. Dat kan er voor zorgen dat hun bloedvaten gaan krimpen.
  3. Konijnen die gewend zijn om elke dag vers groenvoer te krijgen mogen op warme dagen gerust een extra portie krijgen. Was de groenten voor je ze geeft, zodat ze nog nat zijn en ze extra verkoeling krijgen.
  4. Zorg voor een koele ondergrond waar ze op kunnen liggen, zoals zand. Veel konijnen graven bij warm weer een klein kuiltje in het zand waar ze in kunnen gaan liggen om af te koelen. Haal stro weg uit het nachtverblijf. Stro isoleert en houdt warmte vast.
  5. Geef hen zoveel mogelijk vrije keuze over waar ze kunnen zitten. Konijnen zijn slimme dieren en zullen altijd op zoek gaan naar het meest koele plekje. Zorg dus dat er genoeg schaduwplekken zijn waar ze uit kunnen kiezen. Onder een struik, tussen de haag, achter een tuinmeubel,...
  6. Geef extra verkoeling door een fles water in de diepvries te leggen. Wikkel er een handdoek of oude t-shirt rond zodat ze er tegen kunnen gaan liggen. Ook een koelschijf, speciaal ontwikkeld voor konijnen, volgt hetzelfde principe. Gebruik geen diepvrieselementen. Die bevatten vaak giftige stoffen die je konijnen wel eens binnen zouden kunnen krijgen als ze de schijf kapot weten te bijten.
  7. Wat je ook doet, maak je konijn nooit nat! De vacht van konijnen bestaat uit meerdere lagen. Wanneer de onderste laag volledig nat is kunnen ze in een toestand van thermische shock terecht komen, ongeacht de temperatuur.


03.

Hou je konijnen warm in de winter

Konijnen kunnen goed tegen het koude weer, op één voorwaarde: dat ze een wintervacht hebben. Konijnen beginnen een wintervacht aan te maken rond begin september, wanneer de seizoenen beginnen te wisselen. Ze verliezen op een paar weken tijd heel veel haar, hun zomervacht, om plaats te maken voor hun wintervacht. Een konijn met een wintervacht kan perfect de winter in een buitenverblijf doorbrengen. Een paar dingen om rekening mee te houden:

  1. Zorg ervoor dat je konijnen droog zitten. Een konijn dat nat is kan moeilijk zijn lichaamstemperatuur regelen en zo sneller ziek worden. Konijnen kunnen zelfs een verkoudheid krijgen als ze lang in regenweer zitten.
  2. Zorg voor een tochtvrij verblijf. Konijnen worden ziek van tocht. Maak je nachtverblijf dus volledig winddicht.
  3. Creëer extra warme plekjes in het nachthok met stro of dekentjes.