kontentkonijn.be
Konijnen koppelen

Konijnen koppelen


Konijnen zijn sociale dieren. In het wild leven ze in groepen met meer voedsters dan rammen of ze gaan als koppel door het leven, maar nooit alleen.


Ze spelen samen, eten samen, slapen samen, beschermen elkaar en wassen elkaar. 


Maar konijnen zijn ook territoriale dieren en aanvaarden niet zomaar een nieuw konijn in hun omgeving. Daarom moeten konijnen altijd gekoppeld worden. Daarbij worden ze begeleid om elkaar te leren kennen en te bepalen wie de dominantste mag zijn.

01.

Waarom twee konijnen?

Waarom is het zo belangrijk om konijnen altijd minstens per twee te houden? 


  1. Ze spreken dezelfde taal. Konijnen communiceren met elkaar via hun lichaamstaal. Dat zijn vaak zo'n subtiele signalen dat wij als mens het niet opmerken of het niet goed kunnen interpreteren. En ook andere dieren zoals cavia's, katten of honden spreken niet dezelfde taal als konijnen.
  2. Een konijn alleen is minder actief. Wanneer je daar een ander konijn bij zet, zal je zien dat de activiteit van het konijn verhoogt en het stressniveau verlaagt. De binkies en flops zullen je om de oren vliegen. Uit een studie van Seamen et al (2008) is zelfs gebleken dat de behoefte van een konijn om tijd door te brengen met een ander konijn even sterk is als de behoefte aan eten.

  3. Ze beschermen elkaar. Veel konijnen die alleen zitten slapen met hun ogen open, om op elk mogelijk moment te kunnen vluchten. Wanneer twee konijnen samen zitten, hebben ze een soort van beurtrol waarbij de ene slaapt en de andere waakt. Een konijn alleen kan daardoor nooit volledig rust vinden.
  4. Ze wassen elkaar op plaatsen waar ze zelf niet aan kunnen, zoals hun ogen en oren.
  5. Ze spelen samen. Een konijn alleen kan zich snel gaan vervelen, waardoor het destructief gedrag vertoont. Ze beginnen te tralieknagen, knagen aan het meubilair of graven zonder zichtbare aanleiding.

    Een maatje voor je konijn kan er voor zorgen dat ze minder tijd besteden aan destructief gedrag, doordat ze elkaar kunnen bezighouden.

02.

Kan je alle konijnen koppelen?

Kan je eender welke twee konijnen samen zetten? Nee. Er zijn een paar voorwaarden waar je aan moet voldoen als je op zoek gaat naar de ideale match.


  1. De beste combinatie van geslachten is een ram en voedster. Twee voedsters of twee rammen gaat heel vaak fout en wordt door een goede konijnenopvang nooit aangeraden.
  2. De konijnen moeten gecastreerd worden. Dat voorkomt niet alleen dat je binnen de kortste keren met een nestje zit, maar het stopt ook de hormoonproductie. De konijnen zullen minder territoriaal zijn, wat de slaagkansen op een succesvolle koppeling verhoogt.
  3. De konijnen moeten volwassen zijn. Ook konijnen gaan door een puberteit en hun persoonlijkheid kan nog veranderen tussen 12 en 24 weken oud. Het is dus geen garantie dat twee konijnen uit hetzelfde nest hun hele leven een goed koppel blijven.
  4. De konijnen moeten qua persoonlijkheid ook bij elkaar passen. Konijnen leven in een hiërarchische structuur waarbij het ene konijn dominanter is dan de andere. Wanneer alle konijnen een dominante persoonlijkheid hebben zijn de slaagkansen lager. Je kan je dus best laten begeleiden door een opvang waar de medewerkers hun konijnen kennen en weten wie wel of niet samen past.

03.

Hoe koppel je konijnen?

Er zijn verschillende manieren om konijnen te koppelen. Maar bij elke methode gelden dezelfde basisprincipes.


  1. Neutraal terrein. Konijnen zijn territoriale dieren. Ze markeren hun territorium met hun geur door ergens met hun kin over te wrijven, urine te sproeien of keutels achter te laten. Laat de konijnen dus kennis maken op een plaats waar geen van beide de kans heeft gekregen om zijn territorium te claimen. Wanneer je je konijnen na een koppeling verhuist naar het definitieve verblijf, maak dan alles goed proper met azijn om de geuren van je eerste konijn te neutraliseren.
  2. Weet wanneer je moet ingrijpen. Vlinderen (rond elkaar heen draaien) en op elkaar rijden hoort bij de dominantiebepaling. Grijp dus niet te snel in. Haal ze wel uit elkaar als ze echt gaan vechten. Dat doe je best met een voorwerp zoals een plastieken veger en blik of met ovenhandschoenen.
  3. Blijf rustig. Dieren voelen het wanneer jij stress hebt en worden daar zelf onrustig van.
  4. Zet in op positieve ervaringen. Je wil zo veel mogelijk positieve ervaringen (elkaar wassen, ontspannen liggen) belonen en negatieve ervaringen met elkaar vermijden.

04.

Wat als konijnen koppelen niet lukt?

Op elk potje past een dekseltje. Maar soms zorgt een negatieve ervaring met koppelen ervoor dat een konijn moeilijker te koppelen is. Er zijn dan een paar mogelijke opties.

  1. Haal ze uit elkaar tot ze elkaar vergeten zijn. Konijnen enkele weken van elkaar scheiden, waarbij ze elkaar niet kunnen zien of ruiken, kan helpen om de negatieve ervaring met het andere konijn te vergeten. Na 4 tot 6 weken kan je dan een nieuwe poging wagen. 
  2. Een koppelvakantie. Bij een koppelvakantie breng je je konijnen naar een opvang of konijndeskundige voor enkele dagen. Een andere omgeving en hulp van een ervaringsdeskundige kan ervoor zorgen dat de koppeling toch lukt. Boek hier een koppelvakantie.
  3. Een ander konijn. Sommige konijnen zijn gewoon niet voor elkaar gemaakt. Als je begint met koppelen moet je dus altijd bereid zijn om de handdoek in de ring te gooien en een ander konijn te proberen.

Neem contact op

Heb jij nog vragen, opmerkingen of wil je gewoon graag je verhaal delen? Laat gerust een berichtje achter! Ik doe mijn best om je zo snel mogelijk van een antwoord te dienen. 


Ook op Instagram of TikTok kan je mij vinden als @kontentkonijn en deel ik veel tips, kennis en verhalen. Kom gerust eens dag zeggen!