Konijnen zijn prooidieren. Ze laten dus vaak pas merken dat ze pijn hebben wanneer het eigenlijk al te laat is. Leer je konijnen goed kennen, zodat je op tijd kan spotten als er iets mis is én zorg evoor dat je konijnen in de best mogelijk gezondheid zijn.
Voorkomen is beter dan genezen. Plan dus minstens één keer per jaar een check-up in bij een konijnkundige dierenarts. Niet elke dierenarts heeft evenveel kennis van konijnen. Vraag dus eens na hoeveel procent van hun klantenbestand uit konijnen bestaat en of ze een eventuele specialisatie hebben gevolgd.
Bij een jaarlijkse check-up wil je dat je dierenarts verschillende zaken controleert:
Konijnen kan je laten vaccineren tegen twee verschillende ziektes: myxomatose en RHD. In België hebben we daarvoor één vaccin (Myxo-RHD PLUS) dat één jaar bescherming geeft tegen deze ziektes en mag gegeven worden vanaf de leeftijd van 5 weken.
Myxomatose is een virusziekte die wordt overgedragen door vliegen, muggen, vlooien en beten van andere konijnen en komt daarom dus vooral in de zomer voor. Myxomatose werd jaren geleden bewust geïntroduceerd bij wilde konijnen in Australië, om de overbevolking tegen te gaan. De ziekte verspreidde zich over heel de wereld, waardoor het wilde konijn vandaag nog maar zeldzaam is.
Myxomatose komt voor in verschillende vormen. In een extreem geval is het dier binnen 24 uur dood zonder enige ziekteverschijnselen. Bij een mildere variant heeft het konijn wel overlevingskansen. Symptomen om op te letten zijn dan gezwollen ogen met uitvloeiing, gezwollen lippen, zwelling aan de binnenkant van het oor, rond de anus of geslachtsorganen, geen eetlust meer, lusteloosheid en zwaar afgevallen op een korte periode. Veel konijnen die de ziekte overleven hebben blijvende klachten. Het is dus beter om de ziekte te voorkomen door hen te laten vaccineren.
Rabbit Hemorrhagic Disease of viral hemorrhagic syndrome is een virusziekte die kan worden overgedragen door direct of indirect contact met keutels van besmette konijnen of bevuild hooi en stro, vogels, stekende insecten, ratten of muizen, of zelfs via onze schoenzolen of kleding. Ook gras of andere planten kunnen de ziekte meedragen. Let er dus altijd op dat op de plaats waar je planten plukt voor konijnen, er geen andere, wilde konijnen rondlopen die de ziekte zouden kunnen overdragen.
RHD1 kent een snel ziekteverloop. Vaak sterven konijnen zonder enige ziektesymptomen. De enige aanwijzing is dan een bloedneus. Zijn er wel symptomen, dan is het vaak koorts, gebrek aan eetlust, sufheid, benauwdheid, schreeuwen of knarsetanden van de pijn.
RHD2 is een gemuteerde variant van het originele virus, die een langere incubatieperiode heeft. Bij RHD1 heeft een konijn ten laatste 48 uur na besmetting zichtbare symptomen. Bij RHD2 kan een konijn tot 28 dagen besmet zijn zonder symptomen en dan plots dood neervallen. Op die manier kan het virus meerdere konijnen besmetten.
Een vaccinatie is een kleine dosis verzwakt, gedood of gedeeld virus dat wordt ingespoten om antistoffen aan te maken tegen die ziekte. Laat daarom nooit een konijn inenten dat:
Castratie heeft verschillende voordelen. Het is niet alleen maar om een ongewenst nestje te voorkomen.
Rammen kunnen al gecastreerd worden vanaf de leeftijd van 3 maanden, op voorwaarde dat de testikels zijn ingedaald. Bij voedsters is castratie een meer ingrijpende buikoperatie en is het dus belangrijk dat ze sterk zijn. Daarom worden de meeste voedsters pas gecastreerd vanaf een leeftijd van 6 maanden, wanneer ze volwassen zijn.
Konijnen zijn prooidieren en zullen er dus alles aan doen om te verbergen dat ze ziek zijn of pijn hebben. Daardoor worden veel ziektes bij konijnen pas te laat opgemerkt. Zeker als je weet dat veel konijnen binnen 24 uur kunnen bezwijken aan hun pijn. Het kan dus handig zijn om de verschillende subtiele signalen van pijn bij konijnen te kunnen herkennen.
Heb jij nog vragen, opmerkingen of wil je gewoon graag je verhaal delen? Laat gerust een berichtje achter! Ik doe mijn best om je zo snel mogelijk van een antwoord te dienen.
Ook op Instagram of TikTok kan je mij vinden als @kontentkonijn en deel ik veel tips, kennis en verhalen. Kom gerust eens dag zeggen!
© Kontent Konijn 2024
Bolk 139, 2350 Vosselaar
BE1001.325.852