kontentkonijn.be
Voeding voor konijnen

Wat eet een konijn?


Konijnen hebben een heel gevoelig spijsverteringsstelsel. Het is daarom belangrijk om veel vezels te geven en suiker zo veel mogelijk te vermijden.


Hoe het dagelijks menu er best uit ziet is voor elk konijn anders. Ook onder konijnen zitter er viesneuzen en alleseters.

01.

Onbeperkt hooi

Gras is de meest natuurlijke voeding voor konijnen. Het levert de nodige eiwitten, koolhydraten, vitaminen, mineralen en vezels. In het wild spenderen konijnen hun tijd bovengronds voornamelijk met het grazen van gras en foerageren naar kruiden en planten die tussen het gras groeien, zoals paardenbloemen en klaver. 


Spijtig genoeg zijn veel tuinen niet groot genoeg om onze konijnen het hele jaar rond te voorzien van vers gras. Daarom kiezen we voor the next best thing: hooi.


Hooi is gedroogd gras dat op een zorgvuldige manier wordt gemaaid, gedroogd en verpakt. Geef je konijnen nooit zelfgemaaid gras. Gras dat door een grasmaaier gemaaid wordt maakt gassen aan, waardoor het kan beginnen gisten in de maag van je konijn. Goed hooi is stofvrij, moet vers ruiken en is een mengeling van verschillende lengtes en kleuren.


Hooi moet altijd, 24 op 7, beschikbaar zijn. Een konijn eet gemakkelijk zijn eigen omvang per dag aan hooi. Het kan dus geen kwaad om meerdere keren per dag het hooi aan te vullen of te verversen. Konijnen pikken zelf de lekkere stukken hooi er uit en laten dan het minder geschikte hooi liggen. En ook wanneer het vuil is doordat ze er op hebben gekeuteld of geplast, gaan ze er niet meer van eten.


Bied daarom hooi altijd aan in een hooiruif boven het toilet. Konijnen eten en keutelen graag tegelijkertijd. Een hooiruif of toilet met hooiruif ingebouwd kan er dus voor zorgen dat je minder hooi moet weg gooien.

02.

Vers groenvoer

Een konijn dat een droog dieet krijgt, bestaande uit enkel korrels en hooi, kan daar gezondheidsproblemen aan over houden zoals gebitsproblemen of blaas-en nierziekten. Het is dus belangrijk om ook elke dag vers groenvoer te geven. Dat kunnen groenten zijn, maar ook verse keukenkruiden zoals munt, basilicum of dille, of wilde kruiden zoals paardenbloemen, weegbree of klaver.


Begin je hiermee, start dan rustig aan. Konijnen moeten wennen aan groenvoer. Ze hebben een gevoelig maag-darmstelsel, waardoor nieuwe dingen altijd geleidelijk aan geïntroduceerd moeten worden.


Begin met een paar stukjes groenten zoals witloof, andijvie, bleekselderij en venkel, ter grootte van een postzegel. Reageren ze hier goed op (dat wil zeggen geen diarree of gedragsverandering) kan je de hoeveelheden rustig verhogen en variatie toevoegen. Bouw op totdat je per maaltijd 3 soorten groenten kan geven en ook per maaltijd kan afwisselen. Een wild konijn knabbelt ook overal een beetje aan, dus variatie is belangrijk.


Zorg het liefst voor verse groenten die op kamertemperatuur zijn. Van te koude groenten kan een konijn diarree krijgen.


Veel soorten groenvoer zijn geschikt voor konijnen, maar in beperkte mate. Ze bevatten veel calcium of kunnen gas veroorzaken, zoals koolsoorten.  Ook met groenten die veel suiker bevatten, zoals wortel of paprika, moet je oppassen en geef je beter niet meer dan een koffielepel per dag. Je kan ze dus best gebruiken als lekkere snack.


Het kan goed dat jouw konijn niet staat te springen voor een blaadje witloof of een lekkere wortel. Ook konijnen hebben een eigen smaak en zullen niet van alles even zot zijn. Probeer verschillende dingen uit totdat je weet wat jouw konijnen lekker vinden.

03.

Korrels, biks of brokken voor konijnen

Brokvoer voor konijnen is ontstaan om vleeskonijnen mee vet te mesten. Het doel was dus om hen zo veel mogelijk calorieën te geven op een zo goedkoop mogelijke manier. Je kan je dus wel inbeelden dat dit niet de meest gezonde voeding is voor onze huisdieren.


Maar konijnen zijn ondertussen een populair huisdier geworden en er wordt steeds meer aandacht besteed aan konijnenwelzijn. Daardoor zijn er vandaag verschillende merken brokvoer op de markt die wél geschikt zijn voor onze huiskonijnen. Geef ze altijd in beperkte mate. Het is een aanvulling op hooi en groenvoer en nooit de hoofdmaaltijd. Reken op zo'n 15 tot 20 gram korrels per kilogram lichaamsgewicht van je konijn en spreid dat over de hele dag of geef het op plezante manieren, zoals in een puzzel of op een snuffelmat.


  1. Science Selective: luzerne is het eerste ingrediënt in de lijst. Veel andere brokken bevatten vooral tarwe. Koolhydraten zijn een vorm van suiker en voeden de slechte bacteriën in de darmen. Kies dus voor een brok die vooral bestaat uit vezels, zoals die van Science Selective. Daarnaast bevatten ze ook lijnzaad, wat veel konijnen helpt met het verwerken van haren tijdens de rui. Van dit merk zijn ook varianten voor jonge konijnen, senior konijnen die een aangepaste voeding nodig hebben, binnenhuiskonijnen met extra vezels én een volledig graanloze variant.
  2. Bunny Nature Konijnendroom: een korrel gemaakt door een Duits bedrijf die volledig gericht is op de gezondheid en het welzijn van konijnen als huisdier. Ze bestaan voornamelijk uit 40 verschillende soorten planten en kruiden en hebben 3 verschillende vezellengtes, wat de slijtage van de tanden bevordert. De korrels hebben ook niet de typische staafjesvorm, maar wel een kenmerkende trello vorm. Mijn konijnen zijn er zot van! Ook zij hebben verschillende varianten: met extra bloemen (Herbs), voor jonge konijnen en een speciale Shuttle variant om de overstap mee te maken van een vorig voer naar volledige Bunny Nature Konijnendroom.
  3. Beaphar Care+: is recentelijk gestopt met het toevoegen van kleur aan hun korrels. Gekleurd voer is voor baasjes in de winkel vaak aantrekkelijker, maar is net minder gezond dan gewone bruine of groene biks door de toegevoegde kleurstoffen of suikers.


Er is helaas geen one-fits-all-formule voor brokvoer, net zoals dat er niet is voor hooi of voor bladgroenten. Elk konijn is anders en kan anders reageren op dezelfde brokken. Dus, het beste voer voor jou konijnen is dat wat zij graag eten en waar ze mooie keutels van leggen.


Voeding die je beter niet geeft aan je konijnen, zijn muesli's. In tegenstelling tot de eenzijdige brokken van de merken hierboven, zijn muesli's mengelingen van biks met andere, vaak schadelijke, ingrediënten zoals maïs en johannesbrood. Muesli's zitten vaak ook bomvol suikers en voeden de slechte bacteriën in de darmen van je konijnen. 

04.

Blindedarmkeutels

Ook keutels zijn een belangrijk onderdeel van het dagelijks voedingspatroon van een konijn. Maar er is een verschil tussen de gewone droge, ronde keutels die je ze ziet leggen en de blindedarmkeutels die ze opeten.


Het maag-darmstelsel van konijnen is zo opgebouwd dat ruwe, onverteerbare vezels uit hooi, gras en stro snel afgevoerd worden. Een prooidier zoals een konijn moet op elk mogelijk moment kunnen vluchten. Een volle maag zou dat wel eens kunnen bemoeilijken.


Vezels die kleiner zijn dan 0,5mm worden naar de blindedarm gestuurd en zullen uitgescheiden worden in de vorm van blindedarmkeutels, 4 uur na de inname van het voedsel. Die keutels zien er uit als kleine trosjes en zijn natter en plakkeriger dan gewone keutels. Konijnen eten hun blindedarmkeutels rechtstreeks uit hun poep op. 


Tamme konijnen die elke dag op vaste tijdstippen eten krijgen, zullen ook hun blindedarmkeutels op vaste momenten aanmaken en opeten. Bij een gezond konijn zie je deze keutels normaal gezien nooit. Vind je ze toch terug in het verblijf van je konijnen, dan kan het zijn dat je te veel korrels geeft, dat je konijn zich niet zo goed voelt of dat hij of zij te dik is geworden om aan zijn poep te kunnen. Hou het dus goed in de gaten.


Blindedarmkeutels bevatten belangrijke voedingsstoffen. Als een konijn die niet meer binnen krijgt, kan er een vitaminetekort ontstaan.

05.

Wat mogen konijnen niet eten?

  • Konijnen zijn geen afvalverwerkers, dus geef hen geen restjes gekookt eten of groenten en fruit die niet langer vers zijn
  • Koolhydraten en suikers zorgen voor een tragere werking van de darmen en kunnen langdurige spijsverteringsproblemen veroorzaken. Geef dus nooit brood, crackers, pasta of aardappelen (wat ook giftig is voor hen, zowel rauw als gekookt).
  • Groenten en fruit die een hoog suikergehalte hebben zijn lekker voor konijnen als snack, maar geef je beter niet dagelijks. Bijvoorbeeld wortel, tomaat, paprika, banaan.
  • Giftige groenten zijn onder andere prei, aardappelen, bonen, ui, avocado

Neem contact op

Heb jij nog vragen, opmerkingen of wil je gewoon graag je verhaal delen? Laat gerust een berichtje achter! Ik doe mijn best om je zo snel mogelijk van een antwoord te dienen. 


Ook op Instagram of TikTok kan je mij vinden als @kontentkonijn en deel ik veel tips, kennis en verhalen. Kom gerust eens dag zeggen!